Monday, 6 June 2011

:: Johor Oh Johor..!! ::


Hey Hai all!! Assalamualaikum..



Last weekend, i'm going back to my hometown. Welcome to Johor Darul Takzim! Hehe, actually, agak lama la gak tak menjejakkan kaki kat kampung. Around 5 months ago, hik3. Niat sebenar kena g Johor actually sebab my cousin kawin. So, awal pagi Sabtu lepas, kami 1 family, gerak la ke Johor. Actually, klu lalu highway, around 3 jam lebih dah sampai dah kampung i kt Felda Tenang tuh(kampung my ibu).. :) Pagi-pagi tuh, dengan mata yang kelat, i drive to Johor.. Ok, masa dalam perjalanan, cool je, dengan taknak sarapan bagai.. Haha, masa dah sampai Nilai tuh... Demm!! Jamm gila kot!! Dengan perut lapa*tula, ms kt umah, kenyang!.. Nasib la kete auto, hadoii, then lame gak la dok ngadap jamm tuh.. Tengok nih..


teruknya jamm!!







Then masa dah sampai kt exit Ayer Keroh, wooww!! Jamm nye kt situ.. Hmm, sume school holidays nak habiskn masa kat situ eh. Adoi, then dah lepas dari Melaka tuh, baru la aman sket dari jammed. Lenguh kaki den. Then akhirnya, keluar gak dari highway tuh. Exit kami di Tangkak wokeh.. After that, perutku semakin tak tahan lapar. Kemudian, g makan-makan, hoho. G kedai tuh, selamba tanya, ape yang besh eh makanan kat sini? Waiter tuh cakap, Nasi Ayam Black Pepper menu istimewa diorg. Then, kitorg 1 family order mende yang sama, sebab dah lapa sangat.. hahaaa..



shedapp woooo!! :)

nk tgk maharaja lawak, tapi akak i interframe lebih.. :p


nak gak nyebok.. :p



Then lepas dah makan, ingat nak usha kedai-kedai area situ jap. Pastuh, terjumpa plak kedai kasut nih. Tak glamour pun, bkn Vincci okeh*hehe. Masuk situ, orang tuh cakap, kedai dia baru bukak. Then, ada promosi sikit. Haha, ape lagi, pow la akak i kan. Hee, mula nampak sandal tuh, ingat mahal la kan. Sekali harga dia... tutt..*murah gila doww!! KL confirm tak dapat punya. Dah memang berhasrat nak beli sandal tuh, then girl keje situ cakap, amek lagi satu kasut ye, sebab kasut nih, buy 1 free 1.. Erkkk!! Haha, apa lagi, mata melilau p cari kasut lagi satu. Tak jumpa yang berkenan di hati, lastly, amek sama pattern gak, tapi, lain colour, hehe*berbaloi!!



cute kan? ni color grey, lagi 1, wane hitam.. :)
 
 
Haha, then dah dapat 2 pasang sandal, mata melilau lagi tuh*tamak! Haha, then jumpe de 1 kasut nih, warna purple wokeh. Cunn! Harga dia pun berbaloi-baloi. Pe lagi, amek la kasut tuh gak, sekali lagi dat girl cakap, kasut nih buy 1 free 1 ye. Pilih kasut lagi 1.. Kuang3.. Adoii, kenapa ko baik sangat?? Haha, jangan tamak sangat la kan, pastuh, suh my adik Nisa plak pilih 1 kasut yang dia berkenan sebagai free gift tuh. Dia pilih kasut warna merah u.. Haha, then, hasil kua dari kedai tuh, beg yang besar.. Sebab, dapat 4 pasang kasut dengan harga below Rm50 okeh, haha!*bahagia.


After that, teruskan lagi perjalanan. Atok n nenek dah tunggu dah tuh cucu-cucu dia nak sampai. Akhirnya, sampai gak kat Felda Tenang, Labis, Johor. Spend aktiviti petang kat situ dengan penuh bergaya, main badminton, main rabbit*nnt de story dengan cousin-cousin i, tak rasa letih lagi walaupun drive dari KL*hoho. Malam tuh, pe lagi, pengsan.. Hahaha.. 


Felda Tenang, tempat lahirku.. :)


 
Esok pagi-pagi sesudah breakfast, gerak g JB plak. Umah my cousin. Woo, jauh kot + ayah dah lupa jalan. Then, ktorg tunggu lagi sedara dekat Ayer Hitam untuk pegi sana sama-sama. Ayer Hitam, Batu Pahat adalah kampung ayahku. Hee, jarang dah pegi sana, sebab arwah Embah dah takde. Ayah orang Jawa okeh. Tapi anak-anak dia, memang teruk, sorang pun tak tau cakap Jawa n paham apa-apa :p .. Dulu masa kecik-kecik, memang nangis n nak balik cepat bila balik kampung ayah, sebab tak paham apa diorg cakap*teruk gila! Then, dah jumpa semua, ktorg gerak konvoi beramai-ramai.


Around 1 jam lebih la gak JB tuh dari Ayer Hitam. Masa masuk je area JB, woww! Macam KL woo, maju3.. Dengan kenderaan yang bertali-arus, siyes rasa macam kat KL dah busynye. Mula-mula je lalu JB, dah nampak mall besar, iaitu, Plaza Angsana.. :)






Rupanya, umah my cousin, dekat je dari mall tuh. Dalam kete lagi, hujan memang lebat, kesian my cousin kahwin ujan-ujan kan. Ktorg nak turun dari kete pun, lencun. Tema wedding dia, merah putih n hitam*gothic plak! Haha, tapi memang cun! Makanan sangat banyak. Ada nasi minyak*lauk sedap, sbb family my cousin owner of the catering, hehe. Then ada mee soto, cendol*perghh.. Hehe, puas ati..



menarik kan merah putih! My B pn suke.. :)




Then dah nak petang tuh, kena gerak balik KL, sebab takut jalan jamm. Adik Nisa kena masuk hostel dia before 11pm, but i kat UKM memang takde had*besh!. Ktorang yang paling jauh actually. Sedara ayah semuanya dok kat Johor. Ayah je tercampak jauh sampai ke KL, hehe. Then, i drive lagi from JB to KL. Letihh woo.. 5 jam rasanya. Dah le jamm! Demm btol! Malam dalam kol 9 lebih, sampai la kat UKM tercinta. Then, tanpa membuang masa, pegi mandi n siap-siap untuk zzzz.. Siyes letih badan, kaki n tangan. Memang tak sedar apa dah after tuh*sory x teman balik :p.. Tapi memang seronok ada event family camnih. Ni la yang dapat kumpulkan balik sume sedara ayah. Klu raya, tak dapat jumpa semua, sebab arwah Embah dah takde, masing-masing datang tak sama timing, so, agak susah nak jumpa semua. Oklah, need to go. Nak pegi tengok wayang kt Alamanda nih! Hoho, daaa all~


Selingan..
.
.



i dok situ, rs cm arrange goodies plak, kah3!! :p

msg encik mucuk saya.. :)


 
Notes from Elle : thanks 4 the baju raya mak! Love u :)

6 comments:

  1. johor!!!!!!! jauh,tp best. :)

    ReplyDelete
  2. **miza -- hehee, kenduri kawin sedara yang.. tu yg blk sana.. jauh laa, letih drive, hoho.. :)

    ReplyDelete
  3. **hany -- hehe, jb yg besh, kampung kte xde mende sgt, sungai je yg bnyk, hik3.. ;)

    ReplyDelete
  4. kelas gitu roommate i
    hahahah

    ReplyDelete
  5. **adwa -- hehe, pe yg kelas tuh? kasut i kah?? hahahaa.. ;D

    ReplyDelete